2025-11-24
Árstíðir – zjawiskowy zespół z Islandii
Grudniowe koncerty w Polsce ...
więcej >>>

2025-11-21
Wyspy Owcze coraz bliżej członkostwa w WTO
Farerzy złożyli oficjalny wniosek ...
więcej >>>

2025-11-17
Tarczyński: Szwecja jest stracona
Samnytt cytuje polskiego europosła ...
więcej >>>

2025-11-15
Norweska telewizja obraziła Polaków
Protest Polonii norweskiej ...
więcej >>>

2025-11-14
Szwecja: interaktywna mapa migracji
Zobacz, jak zmieniał się napływ imigrantów w XXI w. ...
więcej >>>

2025-11-12
Nordic Focus Festival 2025
Gdańsk w klimacie Północy ...
więcej >>>

2025-11-10
Skania: wigilia Św. Marcina
Mårten gås i Mårtenafton ...
więcej >>>

2025-11-05
Skania: akcja promocyjna z… ciszą
Quietude – sposób na przyciągnięcie turystów ...
więcej >>>

2025-11-03
Farerzy wydrążą kolejny podmorski tunel!
Suðuroytunnilin po roku 2030 ...
więcej >>>

2025-10-29
Wyspy Owcze będą współprzewodniczyć Radzie Nordyckiej
Nowa kadencja od stycznia 2026 ...
więcej >>>

2025-10-27
Rejsy Kopenhaga – Oslo: sukces Gotlandsbolaget
Rekord po przejęciu linii promowej ...
więcej >>>

2025-10-23
Nagrody Rady Nordyckiej 2025 - triumf Farerów
Największy sukces Wysp Owczych od kilku dekad ...
więcej >>>

2025-10-20
Islandia mniej bezpieczna dla turystów
Spadek z pierwszego miejsca na świecie ...
więcej >>>

2025-10-18
Czechy: Festiwal Arktyczny 2025
Kolejna edycja wydarzenia poświęconego Północy ...
więcej >>>

2025-10-13
Mecz Wyspy Owcze–Czechy 2:1
Wielki sukces farerskiej piłki ...
więcej >>>

2025-10-10
„Stąd i stamtąd”: zapiski uciekinierki z PRL do Skandynawii
Książka Ewy Daneli Burdon ...
więcej >>>

2025-10-08
Wyspy Owcze: sukcesy polskich trenerów
Łukasz Cieślewicz zdobył Puchar Wysp Owczych ...
więcej >>>

2025-10-02
Höga Kusten: rekordowe lato
Szwedzkie Wysokie Wybrzeże przyciąga turystów ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-12-15

Szwedzkie specjały na Boże Narodzenie

Ambasada Szwecji: bezpłatny e-book z przepisami

W związku ze zbliżającymi się świętami, Ambasada Szwecji przygotowała kolejny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. Publikacja przybliża klasyczne, najchętniej podawane w okresie Bożego Narodzenia szwedzkie specjały, choć niektóre z nich serwowane są także przy okazji Wielkanocy czy Midsommaru.

Wśród nich znalazły się takie przysmaki, jak Pokusa Janssona, bułeczki kardamonowe lussekatter, łosoś podany jako gravlax, mięsne köttbullar czy grzaniec glögg, bez którego trudno sobie wyobrazić grudniowe wieczory.

Przepisy przygotował Michał Godyń - szef kuchni w warszawskiej rezydencji ambasadora Szwecji. Warto dodać, że recepturom towarzyszą porady, pomagające w zagospodarowaniu resztek produktów czy składników - wszystko w duchu "zero waste", czyli niemarnowania żywności.

Dania są wielce smakowite i nietrudne do przygotowania. Poniżej prezentujemy pochodzący z tej publikacji wykaz produktów, niezbędnych do przyrządzenia słynnej Pokusy Janssona:

Składniki (4 porcje):
? 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
? 2 cebule
? 8 ziemniaków
? 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
? zalewa z filetów z sardeli
? 50 ml bułki tartej
? 2 łyżki masła

Opis przygotowania, podobnie jak receptury pozostałych dań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, udostępnionym przez Ambasadę Szwecji.

Wystarczy kliknąć tutaj: SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE

Więcej informacji o Szwecji można znaleźć na profilu Ambasady Szwecji na Facebooku: I cóż, że ze Szwecji"

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.