2025-09-06
Vejle: nowy kampus uniwersytecki
Dania inwestuje w edukację ...
więcej >>>

2025-09-04
Letbanen- nowość w komunikacji miejskiej Kopenhagi
2025-2026: linia Ishøj – Rødovre Nord ...
więcej >>>

2025-09-02
Szwedzi tworzą bazę logistyczną NATO
Enköping centrum nordyckiej logistyki ...
więcej >>>

2025-09-01
Wyspy Owcze - demograficzna torpeda
Lipiec 2025: 55 tysięcy mieszkańców ...
więcej >>>

2025-08-29
Molslinjen: największe katamarany elektryczne w Europie
Rejsy e-promów przez Kattegat od 2027/2028 ...
więcej >>>

2025-08-25
2025: Dania likwiduje usługi listowe
Koniec czerwonych skrzynek pocztowych ...
więcej >>>

2025-08-16
Wyspy Owcze - lider promocji w turystyce
Innowacje w marketingu i PR ...
więcej >>>

2025-08-11
Noc(e) Kultury na Północy
Gratisowa atrakcja dla turystów ...
więcej >>>

2025-08-07
Darmowe noclegi w… ogrodach Duńczyków
Społeczna inicjatywa Brug Min Baghave ...
więcej >>>

2025-08-04
2026: elektrycznym katamaranem przez Lysefjorden
Rejs przez jeden z najsłynniejszych fiordów Norwegii ...
więcej >>>

2025-07-30
Szwecja: BRIO, Lekoseum i świat Barbie
Największa kolekcja lalek Barbie w Europie ...
więcej >>>

2025-07-29
Wyspy Owcze: 29 lipca przypada święto narodowe
Ólavsøka – upamiętnienie króla Olafa II Haraldssona ...
więcej >>>

2025-07-24
Karaiby: zidentyfikowano dwa duńskie wraki
Echa kolonialnej przeszłości Danii ...
więcej >>>

2025-07-22
Wyspy Owcze: samonawigujące samochody dla turystów
Nowa kampania Visit Faroe Islands ...
więcej >>>

2025-07-18
Ulkerup Skov – śladami legendy
Tajemnicza leśna osada w duńskim Odsherred ...
więcej >>>

2025-07-16
Húsareynstunnilin: nowy tunel na Wyspach Owczych
Tórshavn zyskało obwodnicę ...
więcej >>>

2025-07-09
W Józefowie o Finlandii
Spotkanie z Anną Kulicką-Soisalon-Soininen ...
więcej >>>

2025-07-07
Skandynawscy absolwenci Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego
Młodzi lekarze z Norwegii, Szwecji, Finlandii i Wysp Owczych ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2004-12-19

Pokusa Janssona - jedno z świątecznych dań Szwedów

W sam raz na zimowe dni

W czasie Bożego Narodzenia Szwedzi szczególnie chętnie podają jeden ze swoich narodowych przysmaków - Pokusę Janssona. Owo danie - stanowiące częsty element bufetu smörg?sbord - jest i proste, i wielce smakowite. Składają się nań następujące składniki: 7-8 ziemniaków średniej wielkości, 2 niewielkie puszki filetów anchois, 2 cebule, 300 ml śmietany, 3 łyżki masła. Proporcje te powinny wystarczyć dla 4 osób. Przygotowanie całości zajmie ok. 1 godziny, przy czym gros czasu przypadnie oczywiście na pieczenie. Należy zaś zacząć od pokrojenia surowych ziemniaków w cienkie paski o rozmiarach mniej więcej połowy frytki. Kolej na cebulę, którą trzeba pociąć na talarki i lekko zrumienić na małej porcji masła. Anchois oddzielić od oliwy (zalewy) i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki włożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, zachowując kolejność przekładańca (od spodu): ziemniaki, cebula, anchois. Górę powinny stanowić ziemniaki - na nie powinny powędrować kawałeczki masła. Całość należy "podtopić" częścią pozostałej zalewy z anchois i połową porcji śmietany. Teraz czas na pieczenie. Pierwszej sesji w piekarniku, trwającej 20 min., winna towarzyszyć temperatura 200 st. C. Po wyciągnięciu i zalaniu resztą śmietany zapiekanie powtórzyć, tyle że przez 30 min. Ziemniaki w naczyniu powinny być miękkie. Pokusę Janssona można pałaszować na gorąco, ale będzie także smakowita po ostygnięciu. Sąsiedzi z Północy życzą smacznego!

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.