W czasie Bożego Narodzenia Szwedzi szczególnie chętnie podają jeden ze swoich narodowych przysmaków - Pokusę Janssona. Owo danie - stanowiące częsty element bufetu smörg?sbord - jest i proste, i wielce smakowite. Składają się nań następujące składniki: 7-8 ziemniaków średniej wielkości, 2 niewielkie puszki filetów anchois, 2 cebule, 300 ml śmietany, 3 łyżki masła. Proporcje te powinny wystarczyć dla 4 osób. Przygotowanie całości zajmie ok. 1 godziny, przy czym gros czasu przypadnie oczywiście na pieczenie. Należy zaś zacząć od pokrojenia surowych ziemniaków w cienkie paski o rozmiarach mniej więcej połowy frytki. Kolej na cebulę, którą trzeba pociąć na talarki i lekko zrumienić na małej porcji masła. Anchois oddzielić od oliwy (zalewy) i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki włożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, zachowując kolejność przekładańca (od spodu): ziemniaki, cebula, anchois. Górę powinny stanowić ziemniaki - na nie powinny powędrować kawałeczki masła. Całość należy "podtopić" częścią pozostałej zalewy z anchois i połową porcji śmietany. Teraz czas na pieczenie. Pierwszej sesji w piekarniku, trwającej 20 min., winna towarzyszyć temperatura 200 st. C. Po wyciągnięciu i zalaniu resztą śmietany zapiekanie powtórzyć, tyle że przez 30 min. Ziemniaki w naczyniu powinny być miękkie. Pokusę Janssona można pałaszować na gorąco, ale będzie także smakowita po ostygnięciu. Sąsiedzi z Północy życzą smacznego!
|