2024-11-20
Wyspy Owcze: będzie podatek turystyczny
Zmiany w opłatach w 2025 r. ...
więcej >>>

2024-11-16
NORDIC FOCUS FESTIVAL 2024
Gdańsk: IX edycja „północnego” festiwalu ...
więcej >>>

2024-11-12
Wyspy Owcze – Południowy Bałtyk: farerskie inspiracje
Turystyka regeneratywna i projekt ReTour ...
więcej >>>

2024-11-09
Wyślij filmik z Północy i wygraj nagrodę
Konkurs portalu I Must Visit ...
więcej >>>

2024-11-05
Szwecja: redukcja planu rozwoju energetyki morskiej
Rezygnacja z 13 lokalizacji na Bałtyku ...
więcej >>>

2024-11-02
Artur Biel: łodzią RIB przez Atlantyk
Najpierw fiordy i Nordkapp, wkrótce Ameryka ...
więcej >>>

2024-10-31
Firma Sterkowski: czapka „Reykjavik”
Nietypowe wydarzenie w Ambasadzie Islandii ...
więcej >>>

2024-10-28
Gavnø Slot – perełka południowej Zelandii
Pałac z bożonarodzeniowym klimatem ...
więcej >>>

2024-10-24
SAS wznawia loty na Grenlandię
Kopenhaga – Nuuk od czerwca 2025 ...
więcej >>>

2024-10-21
Nowy alians lotniczy na Północy
Współpraca Atlantic Airways, Icelandair, Air Greenland ...
więcej >>>

2024-10-19
Arctic Circle Assembly 2024
Reykjavík: forum dialogu na rzecz Arktyki ...
więcej >>>

2024-10-14
Jesienne rabaty w Unity Line
Nawet 80% zniżki na rejs do Szwecji ...
więcej >>>

2024-10-10
Oulu: Nallikari Snow Fest `25
Piąta edycja śnieżnego festiwalu ...
więcej >>>

2024-10-06
Świnoujście: desperat sparaliżował terminal
Prom TT-Line zablokowany w porcie ...
więcej >>>

2024-10-04
Kräftskiva: uczta rakowa w Szczecinie
Wydarzenie w ramach 20-lecia SPCC ...
więcej >>>

2024-10-02
Dania: dwie eksplozje w Hellerup
Zagrożona ambasada Izraela ...
więcej >>>

2024-10-01
Grenlandia: rewolucja w transporcie
Przebudowa lotnisk, nowe trasy ...
więcej >>>

2024-09-24
Tromsø: ISSW 2024
Największa konferencja lawinowa na świecie ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2023-05-01

Sztokholm: burger z? wydrukowanym mięsem

Wege rewolucja w natarciu

W 1976 r. na ekrany kin trafił jeden z najlepszych filmów z udziałem słynnego francuskiego aktora Louisa de Fun?s - "Skrzydełko czy nóżka". Była to komedia z przesłaniem - w obronie tradycji i francuskiej kultury kulinarnej w dobie podbijającego świat fast foodu.

Jednym z bohaterów filmu był niejaki Tricatel - producent sztucznej żywności. Otóż to, co było wówczas jedynie fantazją scenarzysty, jest już rzeczywistością. W 2021 r. izraelska firma Redefine Meat wdrożyła technologię produkcji sztucznego mięsa metodą? druku 3D! Jako surowców użyto surowców roślinnych, w tym m.in. pszenicy i soi oraz dodatkowe substancje, którymi na razie firma się nie pochwaliła.

Sztuczne mięso trafia już do sieci restauracyjnych. Jako pierwsza w Szwecji wprowadziła je do swojego menu sieć Pinchos, która w samym Sztokholmie ma pięć restauracji. W ofercie na razie są dwa dania typu fast food z mięsem 3D: Steak Sandwich i Cheesy Burger.

Wprowadzenie sztucznej żywności tłumaczone jest dbałością o dobrostan zwierząt i oczywiście troską o klimat. Ale w mediach społecznościowych zarówno sieci Pinchos, jak i izraelskiego producenta nie brakuje głosów krytycznych. Począwszy od faktu, że nie jest to żywność przyjazna osobom wrażliwym na obecność glutenu, skończywszy na kwestionowaniu wartości odżywczych, rzekomej przyjazności dla środowiska i stwierdzeniach, że sztuczna żywność nigdy nie zastąpi naturalnej. Co ciekawe, wśród krytyków podnoszących zwłaszcza ten ostatni zarzut nie brakuje wegetarian.

Na ilustracji: Tricatel w filmie "Skrzydełko czy nóżka" (fot. YouTube)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.