2024-12-24
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
...
więcej >>>

2024-12-18
Unity Line: oferta na rok 2025
Przedświąteczne inspiracje ...
więcej >>>

2024-12-13
13 gudnia: Święta Łucja
Obchody Łucji na Północy ...
więcej >>>

2024-12-08
Dania: problem z morskimi wiatrakami
Wyzwania dla branży energetycznej ...
więcej >>>

2024-12-03
Norweskie F-35 w Polsce
Osłona hubu logistycznego w Jasionce ...
więcej >>>

2024-12-02
Kalendarz Skandynawski 2025
VI edycja kalendarza ...
więcej >>>

2024-11-29
Grenlandia: Nuuk ze zmodernizowanym lotniskiem
Początek nowej ery w grenlandzkim lotnictwie ...
więcej >>>

2024-11-27
Szwecja: szczyt Nordic-Baltic Eight
Premierzy o bezpieczeństwie w regionie ...
więcej >>>

2024-11-26
Finlandia: 10 gotowych tras turystycznych
Ciekawe inspiracje dla turystów i dla branży ...
więcej >>>

2024-11-25
Gdzie na narty w Norwegii
Rusza sezon zimowy 2024 / 2025 ...
więcej >>>

2024-11-21
Islandia: kolejna erupcja na Reykjanes
Znów niespokojnie pod Grindavíkiem ...
więcej >>>

2024-11-20
Wyspy Owcze: będzie podatek turystyczny
Zmiany w opłatach w 2025 r. ...
więcej >>>

2024-11-16
NORDIC FOCUS FESTIVAL 2024
Gdańsk: IX edycja „północnego” festiwalu ...
więcej >>>

2024-11-12
Wyspy Owcze – Południowy Bałtyk: farerskie inspiracje
Turystyka regeneratywna i projekt ReTour ...
więcej >>>

2024-11-09
Wyślij filmik z Północy i wygraj nagrodę
Konkurs portalu I Must Visit ...
więcej >>>

2024-11-05
Szwecja: redukcja planu rozwoju energetyki morskiej
Rezygnacja z 13 lokalizacji na Bałtyku ...
więcej >>>

2024-11-02
Artur Biel: łodzią RIB przez Atlantyk
Najpierw fiordy i Nordkapp, wkrótce Ameryka ...
więcej >>>

2024-10-31
Firma Sterkowski: czapka „Reykjavik”
Nietypowe wydarzenie w Ambasadzie Islandii ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2022-02-18

Sieć hoteli Scandic rezygnuje z wołowiny

Goście hotelowi wegetarianami?

Jeszcze kilka lat temu, gdy tzw. środowiska ekologiczne twierdziły, że jednym z głównych zagrożeń dla klimatu Ziemi jest bydło, a ściślej - wydzielany przez nie metan, i w związku z tym bydła należy się pozbyć, wielu pukało się w czoło.

Tymczasem agenda zmierzająca do eliminacji tej grupy zwierząt hodowlanych jest już realizowana. Przykładem jest niedawna decyzja zarządu największej w Skandynawii sieci hoteli - Scandic - o wyeliminowaniu wołowiny ze wszystkich hoteli działających na terenie Szwecji.

Firma uzasadnia to w następujący sposób:

"Firma Scandic zdecydowała się wyeliminować wołowinę ze wszystkich bufetów obiadowych i konferencyjnych, a także z hotelowego minisklepu. Decyzja obejmuje wszystkie 86 hoteli Scandic w Szwecji i została wdrożona w styczniu 2022 r. Dzięki tej decyzji Scandic ograniczy zakupy wołowiny o 177 ton rocznie, czyli 1 100 000 porcji wołowiny, co odpowiada 5 486 tonom emisji CO2."

Co więcej, sieć Scandic zamierza do roku 2023 roku wdrożyć założenie, że 60% każdego kilograma żywności w szwedzkich hotelach Scandic mają stanowić produkty pochodzenia roślinnego.

Dla mięsożernych, hotelowych gości, a przede wszystkim dla hodowców bydła - jednego z największych współczesnych zagrożeń dla ludzkości, nadchodzą ciężkie czasy.

Na zdjęciu: bydło rasy szkockiej (mięsnej) / Wikipedia.org

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.