17 lutego 2020 r. na gali w norweskim Trondheim ogłoszono wyniki klasyfikacji skandynawskich restauracji, które trafiły do renomowanego przewodnika Michelina pod nazwą Nordic Countries Guide 2020.
W rankingu pojawiło się siedem nowych restauracji z jedną gwiazdką: Etoile (Sztokholm, Szwecja), Dill (Reykjavík, Islandia), Inari (Helsinki, Finlandia) oraz norweskie - Bare (Bergen), Omakse (Oslo), Speilsalen (Trondheim) i słynna już, podwodna restauracja Under z Lindesnes.
Dwie gwiazdki po raz pierwszy otrzymały: Jordn?r (Gentofte, Dania), RE-NAA (Stavanger, Norwegia), Aloë (Älvsjö, Szwecja) oraz kopenhaska Alchemist, która zdążyła zasłynąć z kompozycji kulinarnych dla smakoszy, nawiązujących do bieżącej sytuacji ("smak" kryzysu klimatycznego, różnych plag a nawet? śmierci).
Najbliżej Polski położone skandynawskie obiekty z przewodnika Michelina na rok 2020 znajdują się na Bornholmie. Są to jednogwiazdkowa restauracja Kadeau w ?stre S?marken oraz R?de Pakhus w R?nne, która otrzymała wyróżnienie - Michelin Plate Award.
Informacja: Maria Tuniszewska - Ringby, R?nne (Bornholm),
e-mail: mtr (at) bornholmsmuseum.dk, tel. +45 56 95 07 35, www.bornholmsmuseum.dk
|