2024-11-09
Wyślij filmik z Północy i wygraj nagrodę
Konkurs portalu I Must Visit ...
więcej >>>

2024-11-05
Szwecja: redukcja planu rozwoju energetyki morskiej
Rezygnacja z 13 lokalizacji na Bałtyku ...
więcej >>>

2024-11-02
Artur Biel: łodzią RIB przez Atlantyk
Najpierw fiordy i Nordkapp, wkrótce Ameryka ...
więcej >>>

2024-10-31
Firma Sterkowski: czapka „Reykjavik”
Nietypowe wydarzenie w Ambasadzie Islandii ...
więcej >>>

2024-10-28
Gavnø Slot – perełka południowej Zelandii
Pałac z bożonarodzeniowym klimatem ...
więcej >>>

2024-10-24
SAS wznawia loty na Grenlandię
Kopenhaga – Nuuk od czerwca 2025 ...
więcej >>>

2024-10-21
Nowy alians lotniczy na Północy
Współpraca Atlantic Airways, Icelandair, Air Greenland ...
więcej >>>

2024-10-19
Arctic Circle Assembly 2024
Reykjavík: forum dialogu na rzecz Arktyki ...
więcej >>>

2024-10-14
Jesienne rabaty w Unity Line
Nawet 80% zniżki na rejs do Szwecji ...
więcej >>>

2024-10-10
Oulu: Nallikari Snow Fest `25
Piąta edycja śnieżnego festiwalu ...
więcej >>>

2024-10-06
Świnoujście: desperat sparaliżował terminal
Prom TT-Line zablokowany w porcie ...
więcej >>>

2024-10-04
Kräftskiva: uczta rakowa w Szczecinie
Wydarzenie w ramach 20-lecia SPCC ...
więcej >>>

2024-10-02
Dania: dwie eksplozje w Hellerup
Zagrożona ambasada Izraela ...
więcej >>>

2024-10-01
Grenlandia: rewolucja w transporcie
Przebudowa lotnisk, nowe trasy ...
więcej >>>

2024-09-24
Tromsø: ISSW 2024
Największa konferencja lawinowa na świecie ...
więcej >>>

2024-09-19
SAS: 15 nowych połączeń z Kopenhagi
Kraków na liście nowych kierunków ...
więcej >>>

2024-09-18
Tromsø: Arctic Festival 2024
Czesko-norweskie wydarzenie w stolicy zorzy ...
więcej >>>

2024-09-17
Jedziesz lądem do Danii? Przygotuj się na kontrole
Niemcy uszczelniają granice ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-06-08

Kuchnia Szwecji w pigułce

Nowy E-book Ambasady Szwecji w Polsce

Z okazji Święta Narodowego Szwecji, przypadającego 6 czerwca, Ambasada Szwecji w Warszawie wydała kulinarny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. O ich wybór zadbał Michał Godyń - szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji.

Oprócz receptur na przyrządzenie takich klasyków, jak gravlax, köttbullar czy Pokusa Janssona, znajdziemy przepisy na wykorzystanie tego, co w kuchni często wędruje do kosza, a wszystko w duchu idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Przykładem są pszenne ślimaczki z nadzieniem z obierek z warzyw.

Przygotowane przez Michała Godynia przepisy podzielone są na działy "Na słono" i "Na słodko". Uzupełniły je propozycje czterech kulinarnych blogerek. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie, a przekonać się o tym można, pobierając e-book TUTAJ

Jeśli ktoś chciałby przejrzeć publikację on-line, dostępna jest ona na platformie Issue. Wystarczy kliknąć TUTAJ

Natomiast więcej informacji o Szwecji - nie tylko w sferze kulinariów - można znaleźć na facebookowym profilu Ambasady Szwecji "I cóż, że ze Szwecji", dostępnym TUTAJ

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.