2024-11-21
Islandia: kolejna erupcja na Reykjanes
Znów niespokojnie pod Grindavíkiem ...
więcej >>>

2024-11-20
Wyspy Owcze: będzie podatek turystyczny
Zmiany w opłatach w 2025 r. ...
więcej >>>

2024-11-16
NORDIC FOCUS FESTIVAL 2024
Gdańsk: IX edycja „północnego” festiwalu ...
więcej >>>

2024-11-12
Wyspy Owcze – Południowy Bałtyk: farerskie inspiracje
Turystyka regeneratywna i projekt ReTour ...
więcej >>>

2024-11-09
Wyślij filmik z Północy i wygraj nagrodę
Konkurs portalu I Must Visit ...
więcej >>>

2024-11-05
Szwecja: redukcja planu rozwoju energetyki morskiej
Rezygnacja z 13 lokalizacji na Bałtyku ...
więcej >>>

2024-11-02
Artur Biel: łodzią RIB przez Atlantyk
Najpierw fiordy i Nordkapp, wkrótce Ameryka ...
więcej >>>

2024-10-31
Firma Sterkowski: czapka „Reykjavik”
Nietypowe wydarzenie w Ambasadzie Islandii ...
więcej >>>

2024-10-28
Gavnø Slot – perełka południowej Zelandii
Pałac z bożonarodzeniowym klimatem ...
więcej >>>

2024-10-24
SAS wznawia loty na Grenlandię
Kopenhaga – Nuuk od czerwca 2025 ...
więcej >>>

2024-10-21
Nowy alians lotniczy na Północy
Współpraca Atlantic Airways, Icelandair, Air Greenland ...
więcej >>>

2024-10-19
Arctic Circle Assembly 2024
Reykjavík: forum dialogu na rzecz Arktyki ...
więcej >>>

2024-10-14
Jesienne rabaty w Unity Line
Nawet 80% zniżki na rejs do Szwecji ...
więcej >>>

2024-10-10
Oulu: Nallikari Snow Fest `25
Piąta edycja śnieżnego festiwalu ...
więcej >>>

2024-10-06
Świnoujście: desperat sparaliżował terminal
Prom TT-Line zablokowany w porcie ...
więcej >>>

2024-10-04
Kräftskiva: uczta rakowa w Szczecinie
Wydarzenie w ramach 20-lecia SPCC ...
więcej >>>

2024-10-02
Dania: dwie eksplozje w Hellerup
Zagrożona ambasada Izraela ...
więcej >>>

2024-10-01
Grenlandia: rewolucja w transporcie
Przebudowa lotnisk, nowe trasy ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-12-15

Szwedzkie specjały na Boże Narodzenie

Ambasada Szwecji: bezpłatny e-book z przepisami

W związku ze zbliżającymi się świętami, Ambasada Szwecji przygotowała kolejny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. Publikacja przybliża klasyczne, najchętniej podawane w okresie Bożego Narodzenia szwedzkie specjały, choć niektóre z nich serwowane są także przy okazji Wielkanocy czy Midsommaru.

Wśród nich znalazły się takie przysmaki, jak Pokusa Janssona, bułeczki kardamonowe lussekatter, łosoś podany jako gravlax, mięsne köttbullar czy grzaniec glögg, bez którego trudno sobie wyobrazić grudniowe wieczory.

Przepisy przygotował Michał Godyń - szef kuchni w warszawskiej rezydencji ambasadora Szwecji. Warto dodać, że recepturom towarzyszą porady, pomagające w zagospodarowaniu resztek produktów czy składników - wszystko w duchu "zero waste", czyli niemarnowania żywności.

Dania są wielce smakowite i nietrudne do przygotowania. Poniżej prezentujemy pochodzący z tej publikacji wykaz produktów, niezbędnych do przyrządzenia słynnej Pokusy Janssona:

Składniki (4 porcje):
? 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
? 2 cebule
? 8 ziemniaków
? 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
? zalewa z filetów z sardeli
? 50 ml bułki tartej
? 2 łyżki masła

Opis przygotowania, podobnie jak receptury pozostałych dań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, udostępnionym przez Ambasadę Szwecji.

Wystarczy kliknąć tutaj: SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE

Więcej informacji o Szwecji można znaleźć na profilu Ambasady Szwecji na Facebooku: I cóż, że ze Szwecji"

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.